Upsala Separator AB
Hur det började – Bernh. Öberg & Co
Fabrikören och järnhandlaren Bernhard Öberg startade år 1897 ett företag med namn Bernh. Öberg & Co Velocipedfabrik. Redan tidigare drev Öberg en järnhandel på Svartbäcksgatan 16, som 1893 flyttade till Svartbäcksgatan 21.
De cyklar som tillverkades fick namnet Fram efter det då mycket kända polarskepp som Frithiof Nansen använt för sina polarexpeditioner. Vissa av fabrikens cyklar förseddes med namnet Mimer. Velocipedfabriken låg på Svartbäcksgatan 14 och där såldes utöver de egna produkterna också cyklar av andra fabrikat, vapen och krut m.m.
Kring sekelskiftet 1900 gjordes ungefär 400 cyklar per år, vilket var ungefär lika många som Nymans tillverkade.
Öbergs verkstad flyttade kring år 1902 till en byggnad med adress Skolgatan 20 som kallades Arken eller Gamla Arken, mitt emot dagens Hotell Linné. Byggnaden var från 1884 och hade fram till 1893 använts som gudstjänstlokal av Frälsningsarmén.
Här började Öberg också tillverka separatorer. År 1905 beslöt han att koncentrera sig helt på separatorerna och överlät cykeltillverkningen och namnet Fram till Josef Eriksson. Samtidigt byttes företaget namn till Upsala Separatorfabrik AB.
Till butiken anställdes år 1883 en ung man med namn Carl Wolrath, som år 1894 gifte sig med Bernhards dotter Maria och så småningom kom att förestå butiken. År 1901 tog han över denna som blev den för många äldre Uppsalabor mycket välkända Wolraths Järnhandel.
Fabriken på Skolgatan 20. Foto (trol.) Sagerholm
Upsala Separator AB
Kring år 1900 hade Gustaf de Lavals separatorpatent löpt ut och ett antal nya tillverkare dök upp. En av dessa var Upsala separator. Bolagets separatorer byggde också på ett antal egna patent. Den svenska separatorindustrin hade en ledande position på världsmarknaden och i likhet med många andra svenska tillverkare hade Uppsalabolaget en viss export till USA och ett andra länder.
Utöver separatorer tillverkade man andra maskiner för mejerier, som smörkärnor och smörältningsmaskiner.
Direktör under åren 1903 till 1905 var A Hj Nordqvist och som verkstadschef hade man 1905 – 1908 Arvid Hedfors, som några år senare var med om att grunda Osmund AB.
Särskilt den modell som kallades Rune och som kom ut på marknaden år 1925 hade goda framgångar både på den svenska marknade och utomlands. Dessa separatorer påstods vara speciellt enkla, lättskötta och hållbara. Vid den tiden hette bolagets direktör A. G. Bergström.
År 1945 tog det hela slut. Då köptes Upsala Separator AB av Norrköpingsföretaget AB Manus och tillverkningen flyttades till Norrköping. Men konkurrensen på denna marknad fortsatte att vara svår och 1963 köptes AB Manus av Alfa-Laval och separatortillverkningen flyttades från Norrköping till Eskilstuna och Södertälje.
I Stadsarkivet finns dessa bilder ur Bror Engs samling. De är troligen från något år kring 1920.
Bilderna visar inte alla anställda. Enligt 1921 års Svensk industrikalender var antalet arbetare 75. Detta betyder att Separator var en av stadens större industrier. På bilderna syns bl a konstruktionsingenjören Knut Askerlund och ett antal tillverkade vågar.