Jalmarsson och Söner
Bröderna Lars och Jarl samt deras far Rune Olde hade länge stora framgångar med sin bevattnings-utrustning för svin. Som mest hade deras Uppsalaföretag över 200 anställda.
Fabriken i Gottsunda
År 1963 grundade Rune Olde och hans två söner ett företag för att exploatera den vattenautomat för grisar de uppfunnit och fått patenterat: Företaget fick namnet Hjalmarsson och Söner (Rune hette Hjalmarsson innan han bytte till sin mors flicknamn).
Bakgrunden var den svinuppfödning som Rune ägnat sig åt, närmast som en hobby vid sidan av sin roll som socialarbetare. Han och hans söner Lars och Jarl såg ett behov av bättre utrustning för grisarnas vatten och experimenterade fram en vattenautomat. Grisarna själva såg till att de fick vatten genom att trycka på en knapp med nosen.
Jarl tog hand om produktutvecklingen, Lars om försäljningen, Rune om tillverkningen och Runes fru Stina om ekonomin. Tillverkningen inrymdes i den gamla lanthandeln i Gottsunda.
Till en början var det en ren monteringsverkstad där komponenter skruvades ihop, men år 1969 tog man ett nytt steg och investerade i en maskinpark för att själva börja tillverka delar.
Den ursprungliga vattenautomaten förbättrades och tillverkningen kompletterades med besläktade produkter för djurstallar. Idéerna var många och man hade ett antal egna patenterade produkter.
Företaget växte snabbt, antalet anställda ökade successivt och kring 1970 sysselsattes ett tiotal personer. Intresset sig för export kom tidigt och exportandelen av försäljningen ökad undan för undan. Redan tidigt var den 15-20% och i början av 1970-talet såldes mer än hälften av tillverkningen på export.
Jarl Olde (1942 – )
Lars Olde (1944 -2021)
Boländerna
I början av 1970-talet inträffade två viktiga händelser. För det första slöt företaget år 1972 ett samarbetsavtal med Alfa Laval som gjorde att Hjalmarsson och söner kunde utnyttja Alfa Lavals stora organisation och få en god tillgång till marknaden i ett stort antal länder. Exportmöjligheterna förbättrades därmed högst avsevärt. Den andra viktiga händelsen var flytten från den trånga gamla handelsboden i Gottsunda till nybyggda lokaler på Spikgatan i Boländerna. Dessa togs i bruk vid årsskiftet 1972/73 och omfattade 1480 m3. Antalet kollektivanställda var nu 17 och exportandelen hade nu stigit till 70%. Företaget förväntade sig att andelen skulle öka ytterligare.
Trots att konkurrensen i USA och Canada var hård lyckades man att etablera sig där som marknadsledare. Den snabba expansionen fortsatte och mot slutet av 1970-talet hade antalet anställda i företaget ökat till ett 60-tal. Expansionen berodde delvis på att man kring år 1975 börjat ägna sig åt en legotillverkning för fordonsindustrin och i första hand Volvo. År 1978 stod denna legotillverkning för ungefär en fjärdedel av omsättningen.
Volvo Penta
I slutet av 1970.talet var efterfrågan på Hjalmarssons produkter alltjämt mycket god. Ledningen såg ett behov av nya lokaler och av en förstärkning av personalen för att klara efterfrågan, inte minst från exportmarknaden. Man såg då en möjlighet som bedömdes intressant, nämligen att ta över den fabrik på Boländerna och den tillverkning som Volvo Penta stod i begrepp att lämna.
Kring årsskiftet 1978/79 slöts ett avtal mellan Hjalmarssons och Volvo som innebar att Hjalmarsons övertog fabriken, att 150 av de 450 Volvoanställda bereddes arbete där. Antalet anställda fyrdubblades således, från ca 60 till ca 220. Volvo lämnade en 4-årig sysselsättningsgaranti som byggde på fortsatta legobeställningar. Produktionen i den gamla Volvo Pentafabriken kom igång i Hjalmarssons regi i augusti 1979.
Ungefär samtidigt bytte företaget namn till Jalmarssons med tanke på exportmarknaden. År 1981 tog Jalmarssons också över Sparrsätra mekaniska verkstad, vars verksamhet flyttades till Uppsala.
Kriser
Redan efter några år hamnade Jalmarssons i svårigheter. Främsta orsaken uppgavs främst vara att avsättningen av de egna produkterna, dvs vattenutrustningen för djurstallar, hade försämrats kraftigt. Situationen försämrades framförallt av att ett antal konkurrenter tillverkade och sålde kopior av Jalmarssons produkter. Men nya idéer saknades inte. Man försökte t ex ge sig in på tillverkning av en elektriskt driven cylinder av en egen konstruktion och man började tillverka slangklämmor. Ansträngningarna var dock förgäves. Hösten 1982 varslades 80 personer om uppsägning och man blev till sist tvungen att inställa betalningarna. I januari 1983 var konkursen oundviklig.
Den tidigare produktionschefen Kalevi Honkanen och ekonomichefen Lars Hansson bildade bolaget AB Prometek som köpte verkstadsdelen med legotillverkningen av konkursboet.
Den del av det gamla företaget som tillverkade vattenutrustning och slangklämmor köptes av bröderna Olde som bildade ett nytt företag kallat Jalmarsson International med ett 20-tal anställda. Detta företag levde vidare med en inte obetydlig försäljning och i mitten av 1980-talet sysselsatte man 38 medarbetare. Men även om efterfrågan på företagets produkter var tillfredsställande, såväl inom som utom landet, så hamnade man i ekonomiska svårigheter. En konkurs kunde dock undvikas, fordringsägarna accepterade en ackordsuppgörelse och en ny majoritetsägare trädde in sommaren 1985 i form av ett litet nybildat investmentbolag. Men lyckan varade inte så länge, i april 1986 var det dags för en ny konkurs. En av anledningarna till svårigheterna uppgavs vara förlusterna på slangklämmetillverkningen, som dock hade avyttrats till ett tyskt företag redan vid årsskiftet 1985/86.
Som ny huvudägare trädde Eskilstunaföretaget AB Thias in, tillsammans med det Stockholmsbaserade investmentbolaget Traction AB. Ett tiotal anställda erbjöds återanställning. Jalmarsson International var nu fortfarande Europas största tillverkare av vattenventiler för djurstallar och 80% av tillverkningen gick på export till många europeiska länder och till USA, Australien samt fjärran östern. Årligen producerades ca 400 000 enheter.
Verksamheten hamnade i Eskilstuna och drevs under namnet Jalmarson-Thias fram till år 2020 då det gick i konkurs. Traction hade sålt sin andel redan år 2002.
År 2006 startade Jarl Olde tillsammans med sin son Mattias ett nytt företag i Uppsala, Aquaglobe, som tillverkar och säljer bevattningsutrustning av en förbättrad typ.
Aquaglobes kontor och fabrik på Ultunaområdet
THbg (2024)