Välj en sida

Föreningens museum

Föreningens permanenta museum låg länge i Nymans Verkstäders gamla fabriksbyggnad på Salagatan. Kring årsskiftet 2021/22 flyttades det ett par kvarter till det gamla polishuset med adress Salagatan 18B. Hösten 2024 tvingades museet att stänga och kommer att flyttas till Centralpaviljongen i de  gamla Karl Johansgårdarrna och beräknar kunna öppnas igen under våren 2024. 

Huvuddelen av av de gamla utställningarna kommer att räddas kvar, en del nytt tillkommer och flyttillfället ska utnyttjas till att förverkliga nya, och en del gamla, idéer.

Museet på Salagatan 18

I museet vill vi ge en bild av industristaden Uppsala med hjälp av berättelser, fotografier och föremål. Utställningslokalen används också regelbundet för föredrag och seminarieaftnar, både av föreningen själv och av andra, som t.ex. Upsala Ekebysällskapet.

Vi kan vidare ta emot bokade gruppbesök mot en mindre avgift. Klicka på GRUPP-OCH SKOLBESÖK för närmare detaljer.

Öppettider och visningar

Under större delen av året är museet öppet för besök söndagar mellan kl 13 och 16. Sommartid och helger gäller andra tider. Se kalendern på denna hemsida för exakt information. Museet visas normalt kl 13.30 .

Klicka här och ta del av Owe Hedins visning av museet på Salagatan. Se hur det såg ut innan det revs inför flyttningen till Svartbäcken.

Owe Hedin berättar om Gahns

Museet vänder sig till besökare i alla åldrar

Livsmedelsindustri

Livsmedelsindustrin var viktig i Uppsala. Här fanns mejeri, slakterier, kvarnindustrin, bryggerier, brännvinsbrännerier , karamellfabriker och bagerier. Vi berättar utförligt framförallt om AB Slotts Industrier, om Uppsala Mejeri AB, men också om  kvarnindustrin  och slakterier. Om du klickar här får du se några prov på Lennart Engströms bilder från slutet av Scans epok i Uppsala.

Slakteribilder av Lennart Engström

Ett hörn av berättelsen om mejeriet

Kvarnindustri har funnits i Uppsala sedan medeltiden och den har fått en rättmätig plats i utställningen. Här är Uppsala Ångkvarn och Uppsala Valskvarn centrala.

Om Valskvarn

Några av Hans Lustigs många figurer i museet

Askluckan från  Södermans brännvinsbränneri  i Svartbäcken i Uppsala finns nu i föreningens i museum. Luckan räddades av Carl-Erik Ringh då fastigheten revs under 1900-talet. Det är väl tveksamt om brännvin ska räknas som livsmedel, men brännvinsbränningen var viktig under 1800-talet och  för Uppsalas industrialisering. År 1860 förvärvade  HW Söderman och ett par kompanjoner bränneriet i Svartbäcken. Inkomsterna härifrån blev den finansiella grunden för Södermans förmögenhet och hans olika företagsprojekt, främst Upsala Ångqvarn.

Skor och textilier

Uppsala fanns en gång tre skofabriker: Hästens, Ekholms och Löfqvists. Utställningen berättar om dessa liksom om Uppsalas textilindustri, som en gång hade många anställda.   Söderbergs, Upsala Kappfabrik , Upsala Sidenväverier AB, Berglöfs och Nordiska Bandväveriet AB är några exempel.

Keramik

Uppsalaleran gav goda förutsättningar för lervaruindustrier. Såväl innanför som utanför stadens gränser fanns ett stort antal tegelbruk och kakelfanriker. Störst var  Uppsala Ekeby. I utställningslokalen finns utöver en berättelse även ett par montrar där Upsala Ekebysällskapet ställer ut  föremål ur sina samlingar.

Mekanisk industri

Nymans Verkstäder var, vididan av Pharmacia,  under många år den största enskilda tillverkningsindustrin och naturligtvis finns den företrädd i vår utställning. Men Nymans var inte allt.

Nymans tillverkade inte bara cyklar. Var under åren närmast före nedläggningen framförallt en stor tillverkare av utombordsmotorer.

Osmunds tillverkade bl a industriugnar

Kemisk-teknisk industri

Här spelade länge Gahns en framträdande roll. Vi visar bilder från olika epoker och en representativ samling av Gahnsprodukter. Men störst och på många sätt viktigast var Pharmacia.  I muséet kan man lära sig mer om detta företag.

Gahns

Pharmacia

Grafisk industri

Uppsala var känt för sina många tryckerier. Mest känt var Almqvist & Wiksells men det fanns även  andra tryckerier som  Appelbergs, Wretmans, Berlings Akademitryckeri m fl. I muséet finns ett hörn som är ägnats åt denna industri.

Tryckerier

 Men detta är inte allt

Det finns mycket annat att se och ta del av. Inte minst Hans Lustigs många skulpturer, föreställande människor i arbete. Där finns också berättelsen om byggmästarna som byggde Uppsala och en kavalkad av 100-åriga Uppsalienska industriannonser.